Elke twee jaar wordt het equivalent van de volledige Middellandse zee gebruikt om onze kledij te kleuren. Meer zelfs: de textielindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De impact van de modesector op mens en milieu is best confronterend. Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Met de online tool Close The Loop, gidsen Plan C en Flanders Fashion Institute mode-ondernemers doorheen de principes van het duurzame, circulaire modemodel. Close The Loop stimuleert de mode-industrie om af te stappen van het lineaire take-make-waste systeem, want rekening houden met de volledige levenscyclus van een kledingstuk is essentieel.

Hoe werkt het? 

Close-the-loop.be verdeelt de modecyclus in 6 schakels: grondstoffen, ontwerp, productie, verkoop, gebruik en einde leven.  Per fase biedt Close The Loop 5 strategieën aan die je kan implementeren om mee te werken aan een circulaire mode-industrie. Daarnaast bevat de tool een omvangrijke casedatabank die constant geüpdatet wordt met voorbeelden van merken die de circulaire werkwijze omarmen. Ook concrete tips en tricks krijgen een plek. Close The Loop richt zich voornamelijk op modeprofessionals maar is ook voor de geïnteresseerde consument relevant. De modesector verduurzamen is namelijk een proces dat zowel door modemerken als door de consument getrokken moet worden.

In primeur krijgen de bezoekers van MOOI een gloednieuwe Close The Loop installatie te zien die werd gemaakt uit stofoverschotten. Deze fysieke weergave van de online tool werd gemaakt in samenwerking met textielontwerpster Lotte Martens!