22c7cb_6772823b5b1849a5bfb7a396aa0d0372-mv2_d_4752_3168_s_4_2(1).jpg
facebook.png
22c7cb_6772823b5b1849a5bfb7a396aa0d0372-mv2_d_4752_3168_s_4_2(1).jpg

TEXUP


SCROLL DOWN

TEXUP


TexUp toont het resultaat van het Textiel Upcyclage Labo. Dat is een denk- en broedplaats waar mode- en kostuumontwerpers, productontwikkelaars en kunstenaars elkaar ontmoeten. Het idee? De reststroom van kleding en linnen van het Radisson Blu Hotel via innovatieve, circulaire en creatieve technieken terug tot leven laten komen.

Vijf geselecteerde mode- en kostuumontwerpers, productontwikkelaars en kunstenaarsvan het Labo gingen met de reststroom hoteltextiel aan de slag om van tweedehandse afdankertjes terug eerstehands stukken van te maken. De ontwerpers werden gecoacht door Ilke Cop en Lisa Konno, die hen begeleidden, motiveerden en inspireerden. Dit onderzoekstraject krijgt een eerste toonmoment op MOOI.

Het Textiel Upcyclage Labo werd opgestart door atelier DOEK. De geselecteerde ontwerpers zijn DUO°BARABARA, Neri De MeesterLaura CaroenKatrijn Van de VeldeErez Solo Rimon

Lees alvast een interview met Esther Hoedemakers en Amelie Aernaudts, trekkers van TexUp.

 

Klik op de foto om verder te gaan

 
facebook.png

Close the loop


Close the loop


Elke twee jaar wordt het equivalent van de volledige Middellandse zee gebruikt om onze kledij te kleuren. Meer zelfs: de textielindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De impact van de modesector op mens en milieu is best confronterend. Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Met de online tool Close The Loop, gidsen Plan C en Flanders Fashion Institute mode-ondernemers doorheen de principes van het duurzame, circulaire modemodel. Close The Loop stimuleert de mode-industrie om af te stappen van het lineaire take-make-waste systeem, want rekening houden met de volledige levenscyclus van een kledingstuk is essentieel.

Hoe werkt het? 

Close-the-loop.be verdeelt de modecyclus in 6 schakels: grondstoffen, ontwerp, productie, verkoop, gebruik en einde leven.  Per fase biedt Close The Loop 5 strategieën aan die je kan implementeren om mee te werken aan een circulaire mode-industrie. Daarnaast bevat de tool een omvangrijke casedatabank die constant geüpdatet wordt met voorbeelden van merken die de circulaire werkwijze omarmen. Ook concrete tips en tricks krijgen een plek. Close The Loop richt zich voornamelijk op modeprofessionals maar is ook voor de geïnteresseerde consument relevant. De modesector verduurzamen is namelijk een proces dat zowel door modemerken als door de consument getrokken moet worden.

In primeur krijgen de bezoekers van MOOI een gloednieuwe Close The Loop installatie te zien die werd gemaakt uit stofoverschotten. Deze fysieke weergave van de online tool werd gemaakt in samenwerking met textielontwerpster Lotte Martens!