HIRES2_alglab.jpg
post-couture-collective-3.jpg
Bagaar_deStudio.jpg
FREITAG_F-ABRIC.jpeg
BASS - BLACK ORGANIC.jpg
HIRES2_alglab.jpg

ONTDEK INNOVATIEVE TECHNIEKEN IN HET MODE LABO


SCROLL DOWN

ONTDEK INNOVATIEVE TECHNIEKEN IN HET MODE LABO


Technologische revoluties hebben meer te maken met mode dan je zou denken. Dankzij nieuwe technologieën zijn stoffen verbeterd, ontwerpen veranderd en productiemethodes geoptimaliseerd. Maar deze vernieuwingen blijven vaak verborgen voor het grote publiek en de consument. Stoffen worden sterker en klassieke ontwerpen krijgen volledig nieuwe draai. Productiemethodes die decennia onveranderd bleven, maken nu plaats voor nieuwe, digitale technieken. Aan jou om zelf te experimenteren, te ontdekken en vragen te stellen.  

post-couture-collective-3.jpg

Lasercutting


Lasercutting


Martijn Van Strien studeerde in 2012 af aan de Design Academie van Eindhoven. Nadat hij bij Bruno Pieters werkte, startte hij in 2014 zijn eigen studio in Rotterdam. In 2015 begon hij met the Post-Couture Collective, een project dat consumenten de mogelijkheid biedt om hun eigen kleding te produceren door hen ontwerpen te laten kiezen die gemaakt zijn om lokaal te lasercutten of te 3D-printen. Van 20 tot 30 oktober presenteert Martijn Van Strien zijn POST-COUTURE ANTWERP collectie in de Paris Texas Gallery in Antwerpen. Tijdens het MOOI-weekend kan je deze pop-upshop bezoeken en kan je er de collectie bekijken, passen en ter plaatse zelf(s) maken met een lasercutter. 

 

Bagaar_deStudio.jpg

Textile digitization


Textile digitization


Bagaar is een digitaal productontwikkelingsbureau dat digitale antwoorden geeft op complexe vragen.
De nadruk ligt in het Internet of Things domein en de transformatie van klassieke bedrijven naar Industrie 4.0. Doordachte digitalisering van producten, services of structuren leidt hun klanten naar verhoogde efficiëntie. Het naadloos afstemmen van vraag en aanbod zowel in business als in de samenleving is de toegevoegde waarde van digitalisering die wij aanbieden. Bagaar doet onderzoek, begeleidt innovatietrajecten en doorloopt elk project van idee-generatie tot aan de oplevering van een proof of concept of afgewerkt digitaal product. Alle programmatie, product & interface -design en het engineeren van hardware wordt in huis gedaan. 25 uiteenlopende talenten laten hen toe om pioniers te zijn op vlak van digitalisering, technologie en productontwikkeling.

FREITAG_F-ABRIC.jpeg

F-ABRIC FREITAG APPAREL


F-ABRIC FREITAG APPAREL


Het Zwitserse merk Freitag is vooral bekend van tassen gemaakt uit vrachtwagenbekleding, binnenbanden en gordels. Daarnaast ontwikkelde Freitag ook de stof Broken Twill, gemaakt uit vlas en hennep uit Normandië. Broken Twill bevat geen katoen en is niet chemisch bewerkt, waardoor het bijzonder duurzaam en zelfs composteerbaar is. Ze kozen deze stof voor de nieuwe kledingcollectie F-ABRIC, bestaande uit een werkbroek en jas. F-ABRIC werkt heel transparant: als je textiel wilt dat volledig katoenvrij en onschadelijk is, dan moet je het helemaal zelf maken.

BASS - BLACK ORGANIC.jpg

Piñatex


Piñatex


ROMBAUT is een volledig ecologisch verantwoord en veganistisch schoenenlabel. Zo zijn de materialen biologisch afbreekbaar, duurzaam en diervriendelijk. Een van die materialen is Piñatex. Dat is een duurzaam textiel dat veel weg heeft van leder maar gemaakt is van ananasvezels. De vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst. Er zijn dus geen extra land, water, meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig om ze te produceren. Daarnaast biedt deze nieuwe productielijn bijkomende inkomsten voor de ananasboeren en de lokale, betrokken industrieën.