946A4638.JPG
yproject.jpg
IMG_0068-Recovered.jpg
.jpg
Katrien Van Hecke.png
ilkecop.jpg
preview_KM.jpg
HIRES4.jpg
22c7cb_6772823b5b1849a5bfb7a396aa0d0372-mv2_d_4752_3168_s_4_2(1).jpg
facebook.png
Bagaar_deStudio.jpg
FREITAG_F-ABRIC.jpeg
W_version1.jpg

MOOI 2016


SCROLL DOWN

MOOI 2016


Curated by Bruno Pieters.

Er loopt behoorlijk wat modetalent rond in Antwerpen. Ze zijn te zien op grote shows en catwalks in Londen, Parijs, Milaan en New York. Heel wat van deze ontwerpers gaan ook nog eens op een verantwoordelijke, ethische, duurzame of circulaire manier te werk. Het leek ons daarom niet meer dan logisch om net hen een platform te bieden. In deze expo tonen we silhouetten van toonaangevende ontwerpers en merken zoals Y/Project, Rombaut en Jan Jan Van Essche. Maar ook nieuwe talenten zoals Daniel Andresen, Katrien Van Hecke en Ilke Cop en innoverende merken als The Post Couture Collective en Honest By. Stuk voor stuk zijn deze merken en ontwerpers rebellen die de regels van de mode-industrie breken - op een heel eigenwijze manier. We bekijken wat er mooi is aan hun collecties. Van duurzame, luxe sportartikelen tot collecties die volledig in België tot stand kwamen. De Belgische modewereld anno 2016 is duurzamer dan ooit. Dat is volgens ons een MOOI begin. De getoonde stukken in deze tentoonstelling werden gecureerd door ontwerper Bruno Pieters.

946A4638.JPG

Honest By.


Honest By.


Honest By. werd opgericht door de Belgische ontwerper Bruno Pieters. Het is het eerste bedrijf ter wereld dat op een 100 procent transparante manier werkt. Van de ruwe materialen, namen en locaties van alle bedrijven waarmee het merk samenwerkt tot de berekening van de eindprijs. Alles wordt met de consument gedeeld. De New York Times beschreef Honest By als revolutionair. In 2015 lanceerde Pieters ook het FFDS, een beurs voor jonge ontwerpers die op een ethisch verantwoordelijke en transparante manier willen werken.

 Wat is er MOOI aan de collecties van Honest By.?

Bruno Pieters wil dat het verhaal achter de kleding even MOOI is als de kleding zelf. Naast de volledige transparantie van het merk werkt Honest By enkel met stoffen en fabrikanten die 100 procent duurzaam en verantwoordelijk werken. Bruno Pieters gelooft dat de consument het recht heeft om alles te weten over het product dat ze kopen. Door volledige transparantie aan te bieden is volgens hem de klant beter in staat ethische en duurzame keuzes te maken.

 

yproject.jpg

Y/PROJECT


Y/PROJECT


Y/PROJECT werd opgericht door de Franse ontwerper Yohan Serfaty. Sinds de Belgische ontwerper Glenn Martens de Artistieke Directie van het merk overnam in 2013 kent het label internationaal succes. Martens studeerde af in 2008 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij is op dit moment een van de meest toonaangevende en best verkochte ontwerpers in Parijs. Sterren als Rihanna of stylisten als Melanie Ward zijn fan van zijn werk.

Wat is er MOOI aan de collecties van Y/PROJECT?
Martens is een van die zeldzame ontwerpers die geen bont gebruikt in zijn collecties. Bont is voor hem geen optie. Bovendien worden de collecties van Y/project bijna volledig geproduceerd in Frankrijk.

 

IMG_0068-Recovered.jpg

Jan-Jan Van Essche


Jan-Jan Van Essche


Jan-Jan Van Essche studeerde in 2003 af aan de Mode-academie van Antwerpen. In 2010 startte hij een eigen label. Hij is ook docent aan de Modeacademie van Den Haag. Zijn collecties worden wereldwijd verkocht in winkels zoals Dover Street Market en Opening Ceremony.

Wat is er MOOI aan de collecties van Jan-Jan Van Essche?
Jan-Jan produceert grotendeels in België. Hij volgt de modekalender niet en brengt slechts een keer per jaar een nieuwe collectie uit.

.jpg

Daniel Andresen


Daniel Andresen


Daniel Andresen studeerde in 2007 af aan de Antwerpse Modeacademie. Hij startte zijn eigen label voor dames en heren in 2010 nadat hij eerder werkte in de ateliers van ontwerpers zoals Haider Ackerman. Andresen maakt ondertussen naam door zijn breigoed. Zijn stuks zijn bijna allemaal handgebreid en uniek.

Wat is er MOOI aan de collecties van Daniel Andresen?
Daniel Andresen produceert alles in Belgie. De meeste stuks zijn door hem zelf gemaakt. Dit maakt zijn merk en zijn ontwerpen een unicum in de mode-industrie.

Katrien Van Hecke.png

Katrien Van Hecke


Katrien Van Hecke


Katrien Van Hecke is een opkomende Antwerpse ontwerpster. Van Hecke focust voornamelijk op creaties uit zijde. De kleuren van haar stoffen ontstaan door het mengen van natuurlijke textielverf. Ze is naar eigen zeggen altijd op zoek naar een balans tussen mode en duurzaamheid. Ze presenteert tweejaarlijks een collectie op de modeweek in Parijs.

Wat is er MOOI aan de collecties van Katrien Van Hecke?
Katrien Van Hecke gebruikt 100 procent natuurlijke textielverf en artisanale technieken die niet schadelijk zijn voor het milieu. Het productieproces is volledig Belgisch.

ilkecop.jpg

Ilke Cop


Ilke Cop


Ilke Cop is een Belgische ontwerpster en studeerde in 2014 af aan het SASK in Sint-Niklaas. Dat jaar startte ze onder eigen naam ook een eigen collectie. Ze is nog groen in de modewereld en wil dat ook zijn in haar productieproces. Haar Brusselse high-end vrouwenlabel is op een verantwoordelijke manier gemaakt.

Wat is er MOOI aan de collecties van Ilke Cop?
De productie en creatie vindt volledig plaats in België.

preview_KM.jpg

POST COUTURE COLLECTIVE


POST COUTURE COLLECTIVE


The Post-Couture Collective werd opgericht in 2015 door textielontwerper Martijn Van Strien. Klanten kunnen door designers ontworpen patronen downloaden om zelf te laten lasercutten en in elkaar te steken. Voor zijn POST-COUTURE ANTWERP collectie werkte Martijn Van Strien samen met vijf oud-modestudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Op MOOI presenteren we looks van Sofie Nieuwborg, Sofie Gaudaen en Emmanuel Ryngaert.

Wat is er MOOI aan de collecties van The Post-Couture Collective?
Je kan elk stuk zelf downloaden en met laser laten uitsnijden. Het collectief zorgt ervoor dat het bedrijf dat dat voor je kan doen de juiste materialen heeft. Met dit concept krijgt de consument transparantie op een ongezien originele en democratische manier. 

HIRES4.jpg

ROMBAUT


ROMBAUT


Mats Rombaut is een Belgische ontwerper die woont en werkt in Parijs. Hij lanceerde zijn eerste collectie in 2013. Zijn sportieve collecties kennen internationaal succes en zijn te koop in de meest trendbewuste luxewinkels ter wereld.

Wat is er MOOI aan de collecties van ROMBAUT?
Rombaut werkt enkel met vernieuwende en duurzame materialen. Seizoen na seizoen verrast de ontwerper pers en aankopers door zijn collecties gemaakt van de meest innoverende alternatieven voor dierenhuiden. Kortom: Rombaut ontwerpt met respect voor de klant en zijn of haar toekomst.

22c7cb_6772823b5b1849a5bfb7a396aa0d0372-mv2_d_4752_3168_s_4_2(1).jpg

TEXUP


TEXUP


TexUp toont het resultaat van het Textiel Upcyclage Labo. Dat is een denk- en broedplaats waar mode- en kostuumontwerpers, productontwikkelaars en kunstenaars elkaar ontmoeten. Het idee? De reststroom van kleding en linnen van het Radisson Blu Hotel via innovatieve, circulaire en creatieve technieken terug tot leven laten komen.

Vijf geselecteerde mode- en kostuumontwerpers, productontwikkelaars en kunstenaarsvan het Labo gingen met de reststroom hoteltextiel aan de slag om van tweedehandse afdankertjes terug eerstehands stukken van te maken. De ontwerpers werden gecoacht door Ilke Cop en Lisa Konno, die hen begeleidden, motiveerden en inspireerden. Dit onderzoekstraject krijgt een eerste toonmoment op MOOI.

Het Textiel Upcyclage Labo werd opgestart door atelier DOEK. De geselecteerde ontwerpers zijn DUO°BARABARA, Neri De MeesterLaura CaroenKatrijn Van de VeldeErez Solo Rimon

Lees alvast een interview met Esther Hoedemakers en Amelie Aernaudts, trekkers van TexUp.

 

Klik op de foto om verder te gaan

 
facebook.png

Close the loop


Close the loop


Elke twee jaar wordt het equivalent van de volledige Middellandse zee gebruikt om onze kledij te kleuren. Meer zelfs: de textielindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De impact van de modesector op mens en milieu is best confronterend. Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Met de online tool Close The Loop, gidsen Plan C en Flanders Fashion Institute mode-ondernemers doorheen de principes van het duurzame, circulaire modemodel. Close The Loop stimuleert de mode-industrie om af te stappen van het lineaire take-make-waste systeem, want rekening houden met de volledige levenscyclus van een kledingstuk is essentieel.

Hoe werkt het? 

Close-the-loop.be verdeelt de modecyclus in 6 schakels: grondstoffen, ontwerp, productie, verkoop, gebruik en einde leven.  Per fase biedt Close The Loop 5 strategieën aan die je kan implementeren om mee te werken aan een circulaire mode-industrie. Daarnaast bevat de tool een omvangrijke casedatabank die constant geüpdatet wordt met voorbeelden van merken die de circulaire werkwijze omarmen. Ook concrete tips en tricks krijgen een plek. Close The Loop richt zich voornamelijk op modeprofessionals maar is ook voor de geïnteresseerde consument relevant. De modesector verduurzamen is namelijk een proces dat zowel door modemerken als door de consument getrokken moet worden.

In primeur krijgen de bezoekers van MOOI een gloednieuwe Close The Loop installatie te zien die werd gemaakt uit stofoverschotten. Deze fysieke weergave van de online tool werd gemaakt in samenwerking met textielontwerpster Lotte Martens!

Bagaar_deStudio.jpg

Textile digitization


Textile digitization


Bagaar is een digitaal productontwikkelingsbureau dat digitale antwoorden geeft op complexe vragen.
De nadruk ligt in het Internet of Things domein en de transformatie van klassieke bedrijven naar Industrie 4.0. Doordachte digitalisering van producten, services of structuren leidt hun klanten naar verhoogde efficiëntie. Het naadloos afstemmen van vraag en aanbod zowel in business als in de samenleving is de toegevoegde waarde van digitalisering die wij aanbieden. Bagaar doet onderzoek, begeleidt innovatietrajecten en doorloopt elk project van idee-generatie tot aan de oplevering van een proof of concept of afgewerkt digitaal product. Alle programmatie, product & interface -design en het engineeren van hardware wordt in huis gedaan. 25 uiteenlopende talenten laten hen toe om pioniers te zijn op vlak van digitalisering, technologie en productontwikkeling.

FREITAG_F-ABRIC.jpeg

F-ABRIC FREITAG APPAREL


F-ABRIC FREITAG APPAREL


Het Zwitserse merk Freitag is vooral bekend van tassen gemaakt uit vrachtwagenbekleding, binnenbanden en gordels. Daarnaast ontwikkelde Freitag ook de stof Broken Twill, gemaakt uit vlas en hennep uit Normandië. Broken Twill bevat geen katoen en is niet chemisch bewerkt, waardoor het bijzonder duurzaam en zelfs composteerbaar is. Ze kozen deze stof voor de nieuwe kledingcollectie F-ABRIC, bestaande uit een werkbroek en jas. F-ABRIC werkt heel transparant: als je textiel wilt dat volledig katoenvrij en onschadelijk is, dan moet je het helemaal zelf maken.

W_version1.jpg

walter van beirendonck


walter van beirendonck


THE FUTURE OF FASHION

Wat is de rol van onderwijs in de evolutie naar een duurzame mode? Mode- en communicatie-experte Willa Stoutenbeek interviewt mode-icoon en hoofd van de mode-afdeling van de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Walter Van Beirendonck over het huidige modeonderwijs, duurzaamheid en nieuwe technologieën. Voertaal: Engels